St Wilfrids Church

THE BRIEF

Calverton village, Nottinghamshire has a thriving community with a wealth of facilities including shops, pub, school and church. St Wilfrid’s church is central to the community hosting many activities including bell ringing, youth events, coffee mornings and afternoon teas as well as village events in conjunction with other village facilities including St Wilfrid’s village school.

As part of a major refurbishment the church planned to extend the worship area forward and due to the beautiful original architecture, stone walls and pillars dating back to 11th and 17th century there was a great need to create a new dias in keeping with its surroundings.

THE END RESULT

In raising significant funds to improve the church, this has allowed for the installation of a raised platform at the chancel steps to enable a more modeSt Wilfrids Stage rn approach to worship.

The new raised dias was created with a bespoke design using Stage Systems’ Q-build; a modular stage with steps creating a raised platform in a solid oak veneer finish, including fascias and risers with oak edging, to bring the worship area further forward into the congregation. Working closely with the architect to ensure the smooth running of the project, together with a mutual understanding of the need to provide a sympathetic approach which was in keeping with the historic surroundings; Stage Systems designed and installed the new worship area. The new dias has created a grand entrance leading into the chancel, a particularly beautiful part of the church. The design includes cable ports to allow electrical connection to the lectern and PA system, another example of combining the old with the new in perfect harmony.

WHAT THEY SAID:

“Accommodating a lectern, the new dias is in keeping with the traditional environment and decor of this friendly village Church and enables services and community celebrations to be presented in a close and friendly manner, supporting the modern approach to worship that of St Wilfrid’s.”

 


Share this story